Ahti Nuottimäki - Vahva aluevaikuttaja Lappeenrannassa Numerolla 239 valtuustoon!

Markalle tehdään tietä!

Ei kelvannut yhteiskuntasopimus vasemmistovetoiselle ammattiyhdistysliikkeelle. Eivät kelvanneet hallituksen uudemmatkaan esitykset. Miksi? Syy ei voi olla muu kuin poliittinen; kannatustaan menettäneen vasemmiston tukeminen hintaan mihin hyvänsä. Oletko sinä siinä touhussa mukana?

Mitä jää vaihtoehdoksi, jos hallituksen nykyiset esitykset eivät menekään läpi eduskunnassa? Mitä enää hallitus voisi tehdä pelastaakseen maamme joutumasta entistä syvemmälle allikkoon? Vastaus on yksiselitteinen: Palata markkaan.

Vaikuttaako houkuttavalta? Mitä tapahtuisi, jos jonakin yönä siirtyisimmekin markkakantaan?

Markkaan siirtymisestä ei olisi vientiteollisuudellemme mitään hyötyä, jos markkaa ei samalla päästettäisi kellumaan. Mitä sitten tapahtuisi?

Maailmalla on hyvin tiedossa Suomen syvä taloudellinen kriisitilanne ja velaksi eläminen. Niinpä markka alkaisi välittömästi heikentyä. Siihen ei 5 % riittäisi, tuskin kymmenenkään. Jotkut puhuvat 20 prosentista.

Koska valtiovallalla ei ole valmiina painettuina markkaseteleitä tai lyötyinä kolikoita, olisivat eurot edelleen maksuvälineinä. Palkat, eläkkeet, sosiaaliedut jne. määritettäisiin kuitenkin markkoina. Markan arvon alentuessa niiden euromäärä kuitenkin pienenisi samassa tahdissa, siis todennäköisesti varsin reippaasti. Kauppojen hinnat sen sijaan olisivat edelleen euroina ja muutokset tapahtuisivat hitaammin. Kotimaan tuotteiden hinnat laskisivat hitaammin kuin tuontitavaroiden hinnat nousisivat.

On selvää, että markka-vaihtoehdossa joutuisimme varsin nopeasti henkilökohtaisten talouksiemme kanssa hyvin tiukoille. Vientiin tulisi kuitenkin puhtia - sitä enemmän mitä alemmaksi markan arvo laskisi - ja ajan myötä työttömyys vähenisi ja talous kohentuisi myös yksilötasolla.

Olisiko tämä kertarysäys parempi ratkaisu kuin vuosia jatkuva kitinä? Vai pitäisikö sittenkin hyväksyä hallituksen viimeisimmät esitykset? Mieti sitä lakkoillessasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Reino Jalas

Kokoomuslaisuuteen ei perinteisesti oikein nuo markkaan palaamisen puheet sovellu.

Virallinen puolueohjelma kai lähtee paremminkin eurososialismin syventämisen ajatuksesta. Vähän niinkuin Neuvostoliiton aikana oli "enemmän sosialismia" iskulause, kun SEV-talous alkoi sakata.

Kokoomuksen kaikki kolme EU-parlamentaarikkoa poikkeuksetta puhuvat syvemmän integraation, yhteisvelkojen ym. välttämättämyydestä.

Valtiovarainministeri hehkuttaa että Euro on kaikkien aikojen paras ja vakain valuutta, mitä Suomella on ikinä ollut.

Mutta eri suuntaisiakin käsityksiä tai ainakin pohdintoja puolueessa, ainakin rivitasolla, kuitenkin näköjään on?

Käyttäjän ahtinuottimaki kuva
Ahti Nuottimäki

Kun ammattiyhdistysliike on niin joustamaton kuin on, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin markka. Kyllä se puolueen johdossakin tiedetään. Kuten tekstissäni kuvasin, se on paljon, paljon myrkyllisempi liemi nautittavaksi kuin hallituksen "liemet".

Euro sinänsä on hyvä juttu, mutta emme itse ole olleet siihen kypsiä. Olisi pitänyt peruuttaa palkankorotukset, kun nähtiin, että maailmantalous romahti. Niin ei tehty, niinpä sitten työvoima jousti, kun ei palkat. Mutta nyt on tultu pisteeseen, jossa valtion varat työttömyyden ylläpitämiseksi ovat finito.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hallituspuolueiden voima riittää poistamaan väliaikaisesti lomarahan ja palaamaan omaan valuuttaan olkoon sen nimi vaikka Orava.

Laskettiinhan sodanjälkeen liikkeellä oleva setelistökin pakkolainaamalla valtiolle ja samalla saatiin Saksanpainava valemarkka pois setelistöstämme.

Toimituksen poiminnat